Steden experimenteren met nieuwe technologie en digitale communicatie om de veiligheid en het gevoel van veiligheid op straat te bevorderen. Zo ook in uitgaansgebieden. Ze doen dit tegelijkertijd om het regionale bedrijfsleven een impuls te geven en met innovatieve toepassingen te komen.  De uitgaven aan beveiligingstechnologie groeien hard. Waarom zou de Nederlandse veiligheidsindustrie daar niet een graantje van meepikken? Mogelijk ontstaan er nieuwe toepassingen die we elders in de wereld kunnen slijten. 

De uitgaansgebieden in onze binnensteden worden steeds vaker en veelzijdiger in de gaten gehouden door technische middelen en automatische analyse op basis van ‘big data’. Het Stratumseind in Eindhoven loopt voorop. Slimme camera’s en microfoons tellen de bezoekers, registreren automatisch ongewone bewegingen en geluid (bijvoorbeeld schreeuwen of vechten), en seinen de politie in. Daarnaast wordt geëxperimenteerd met de beïnvloeding van de sfeer en het gedrag. Het licht en de muziek kunnen worden aangepast. En er wordt zelfs geëxperimenteerd met het verspreiden van geuren (zoals gebakken brood) om mensen in een andere stemming te brengen.

De gemeente Hilversum maakt van de veiligheidstechnologie in uitgaansgebieden zelf een attractie. Er is daar sinds maart dit jaar middenin het uitgaansgebied een groot scherm geplaatst waarop bezoekers kunnen zien hoe de beveiligingscamera’s hen en anderen registreren. De eerste reacties van het uitgaanspubliek zijn trouwens gemengd.

Ook op bedrijventerreinen en op parkeerplaatsen langs snelwegen worden nieuwe vormen van beveiliging toegepast en uitgetest. Niet alleen met technische snufjes, maar ook met sociale netwerken waarin ondernemers van een bedrijventerrein samen een digitale community  vormen en ervaringen met inbraak en vandalisme uitwisselen Er worden goede resultaten geboekt met deze Social Business Parks.

Beveiligingstechnologie is big business en groeit nog wel even door. In 2010 werd er wereldwijd 9,6 miljard euro uitgegeven aan bewakingscamera’s. Dit zal zijn gegroeid tot 20,5 miljard in 2016 (NRC, 17-2-2015). Diverse gemeenten en regio’s zien kansen om hun bedrijvigheid een impuls te geven, innovatie te stimuleren en tegelijkertijd de veiligheid te bevorderen. Ze steunen ‘triple helix-organisaties’ (organisaties waarin overheid, ondernemers en onderwijs/onderzoeksinstellingen samenwerken) op het gebied van veiligheid met projectsubsidies en Europese samenwerkingsprojecten. Kijk voor meer informatie bijvoorbeeld op de website van ‘The Hague Security Delta’ of van het Dutch Institute for Safety and Security. Veiligheidsbevordering, economische ontwikkeling en innovatie lijken een gouden trio. Wel moet worden voorkomen dat de combinatie van commerciële belangen, enthousiasme over nieuwe (technische) mogelijkheden en de scoringsdrang van bestuurders te ver gaat. Mooie, nieuwe en verbazend knappe toepassingen kunnen nog zo verleidelijk zijn, maar ook onze privacy en ons gemeenschapsgeld zijn ermee gemoeid.

Related Articles

Stedelijke huiskamers gezocht

Het is makkelijker dan ooit om je te verschansen in je eigen sociale bubbel. Je boodschappen laat je bezorgen, een…

De wereld verandert sneller dan ooit …

‘De wereld verandert sneller dan ooit’. Dat horen we vaak, ook als het gaat om vrijetijd en toerisme, bijvoorbeeld op…

De achtertuin als onze wereld

Amper een maand geleden was voor velen van ons de wereld nog onze achtertuin. We hadden mogelijk al een leuke…

Goed bezig met toerisme?

Toerismebeleid betekende tot voor kort Economie. Geld in het laadje. Stimuleren. Meer bezoekers, langere verblijfsduur en meer bestedingen was jarenlang…