Toerisme naar Nederland zit al een tijdje in de lift. Er worden in 2030 zo’n 7 miljoen extra buitenlandse toeristen verwacht ten opzichte van 2015. Maar daar zouden in de zomer over een aantal jaren zomaar enkele miljoenen ‘verkoelingstoeristen’ bij kunnen komen. Landen rondom de middellandse zee krijgen steeds vaker en langer te maken met extreme hitte in de zomer. Nu al zien we dat Arabische families sommige Nederlandse bungalowparken hebben ontdekt, daar komen mogelijk nog heel wat Portugezen, Spanjaarden en Italianen bij. Of Nederlanders die het ’s zomers in Spanje te heet wordt en besluiten om in eigen land te blijven. Nederlandse landelijke gemeenten kunnen daarop inspelen met hun fiets- en wandelroutes, hun zwemplassen en hun verblijfsrecreatie.

De klimaatsverandering is voor veel ontwikkelaars in het toerisme en voor gemeenten en provincies nog een ‘blind spot’. De opwarming zal zorgen voor nieuwe en veranderde toeristenstromen. De trek naar gematigde streken zal daarbij een steeds grotere rol spelen. Vakantie brengt traditioneel een trek naar het zuiden op gang, we gaan naar de zon! Maar de afgelopen zomer kreeg ik van mijn vrienden en familie echter talrijke meldingen en appjes van oververhitte thermometertjes en kaartjes met 20 zonnetjes en krankzinnige temperaturen. Eenmaal weer terug hoorde ik vriend en vijand klagen over de hitte, waardoor ze tijdens hun vakantie beperkt waren en steeds op zoek moesten naar verkoeling.  Want warm was het, zo blijkt ook uit de weermetingen van de afgelopen zomer. In augustus 2017 kwam het kwik in Zuid-Europa regelmatig boven de 40 graden en werd het ’s nachts niet koeler dan 30 graden. Maar dat is nog maar het begin, aldus de klimaatwetenschap. Dit soort bloedhete zomers zullen in 2050 in het Middellandse Zeegebied schering en inslag zijn. Relatief snel en zeker veranderen delen van Spanje, Italië en de Balkan in geel geblakerde zones waar het in de zomer veel minder fijn zal zijn dan we altijd gewend waren (zie oa. John P. Holdren in NRC van 28 april 2017).

Vijftig jaar geleden kwamen deze zomers in deze landen nog niet voor; over 30 jaar is het normaal.  Voorspellen is moeilijk, maar deze toekomst is vrijwel zeker. We zitten midden in een proces dat de komende decennia gegarandeerd zal doorzetten. De rest van ons leven zal het ieder jaar gemiddeld een beetje warmer worden op aarde. Het verminderen van de mondiale CO2-uitstoot, als daar al iets van terecht komt, zal het effect alleen maar een stukje af kunnen remmen.

Verkoelingstoerisme in de zomer zal mogelijk een belangrijke plaats verwerven (naast het zontoerisme dat blijft in de overige seizoenen van het jaar). Koelte wordt voor steeds meer mensen een schaars goed. Mogelijk zullen steeds meer toeristen vanuit het zuiden naar het noorden trekken om te genieten van onze frisse groene bossen en de gematigde temperaturen waarbij je gewoon je huis uit kunt zonder meteen bevangen te worden door de hitte. Verkoelingstoerisme is geen nieuw verschijnsel. In Oman vindt in de zomermaanden traditioneel een grote trek plaats naar de omgeving van Salalah, de hoofdstad van Dhofar. Het is het enige kleine stukje van het land waar de moessonregens komen en zorgen voor regen en relatieve koelte. Deze trek naar de regen, de ‘Khareef’, betekent voor Salalah een toeristisch hoogseizoen, terwijl de rest van Oman alleen in de wintermaanden door toeristen wordt bezocht. Het is er van mei tot oktober domweg te heet.

Ook Nederland is in de zomer aantrekkelijk voor toeristen die vanuit het zuiden de hitte ontvluchten. Ik was vorig jaar op bezoek bij een recreatiebungalowpark in Noord-Limburg. De eigenaar die mij rondleidde vertelde dat hij steeds vaker zijn luxe chalets verhuurt aan rijke Arabieren die bij hem de hitte thuis ontvluchten. Voor hen is het heerlijk om in de zomer gewoon naar buiten te kunnen in plaats van voortdurend in gekoelde binnenruimtes te moeten verblijven. Van Dubai naar Noord-Limburg. Juist de Nederlandse regio’s die nog wel wat toerisme kunnen gebruiken, de bosrijke regio’s buiten de randstad, kunnen hiervan profiteren, mits zij hier goed op inspelen, met gastvrije en up to date voorzieningen, verblijfsaccommodaties, goede, ook niet Nederlandstalige, toeristische informatie en gastvrijheid.

Daarnaast blijft de traditionele trek naar Zuid-Europa vast en zeker bestaan, maar ook daar zal het patroon mogelijk gaan verschuiven. De echte zomermaanden worden mogelijk minder druk terwijl de rest van het jaar populair blijft.

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/7/3/d/vrijetijdszaken.nl/httpd.www/wp-content/plugins/ds-live-composer/modules/tp-comments-form/module.php on line 1022 Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/7/3/d/vrijetijdszaken.nl/httpd.www/wp-content/plugins/ds-live-composer/modules/tp-comments-form/module.php on line 1023 Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/7/3/d/vrijetijdszaken.nl/httpd.www/wp-content/plugins/ds-live-composer/modules/tp-comments-form/module.php on line 1024

Related Articles