Jan Oosterman, adviseur Vrijetijdseconomie en gebiedsontwikkeling, komt bij het Zelfstandig Nieuwsblad. Ooit begonnen als promotieonderzoeker op de horecaterrassen, toen medewerker bij de gemeente Rotterdam en tenslotte adviseur. Geboeid door het schijnbaar gewone, niet snel tevreden met een antwoord hoopt hij u vanaf nu te boeien met bijdragen over vrijetijdszaken, economie en de stad.

Toen ik in de jaren negentig onderzoek deed naar de opkomst van het vertier en het vermaak in de openbare ruimte van de Nederlandse binnensteden bracht ik professioneel vele uren en dagen door op verschillende horecaterrassen. Hoe langer ik er zat, hoe meer ik mij realiseerde hoe bijzonder het fenomeen dat ik bestudeerde, was. In korte tijd hadden de terrassen bezit genomen van vele trottoirs en pleinen. Waarom ineens? Zo snel was het klimaat nu ook weer niet verbeterd. En er was ook nog geen rookverbod. En wat is een terras nu eigenlijk? Is het een openluchtcafé of toch nog gewoon een stukje straat? Ik zag dat terrassen ieder een eigen publiek trokken met bepaalde kenmerken in kleding en leeftijd, maar ik zag ook dat de grootste attractie bestond uit het kijken naar mensen die zo anders zijn dan wijzelf. Terwijl mijn collega’s jaloers waren op mijn onderwerp, piekerde ik door over het hoe en waarom van het terras; zelfs in mijn vrije tijd en op vakantie zat ik er niet meer rustig, op zoek naar overeenkomsten en verschillen.

Na universitair onderzoeker en docent werd ik beleidsmaker vrijetijdseconomie en ruimtelijke ontwikkeling bij de gemeente Rotterdam. Een stad die gelukkig nog lang niet af was. Ik genoot ervan een bijdrage te leveren aan deze weerbarstige stad waar toch van alles bleek te kunnen. De laatste 8 jaren werk ik als adviseur op hetzelfde onderwerp door heel Nederland en af en toe erbuiten. Ik maak ontwikkelingsvisies, doe haalbaarheidsstudies en conceptanalyses en verricht evaluaties van beleid en projecten. Ik probeer het altijd duidelijk en bondig te houden. Begrijpelijk en scherp. Ik blijf me afvragen wat iets precies betekent en waar iets nu echt op neerkomt. De moeite van de schrijver is het plezier van de lezer. En, net als bij het terrassenonderzoek, blijf ik geboeid door het gewone dat toch niet zo gewoon blijkt te zijn. Vervolgens hoop ik dat u, als lezer van het Zelfstandig Nieuwsblad, geboeid raakt door onze bijdragen.

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/7/3/d/vrijetijdszaken.nl/httpd.www/wp-content/plugins/ds-live-composer/modules/tp-comments-form/module.php on line 1022 Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/7/3/d/vrijetijdszaken.nl/httpd.www/wp-content/plugins/ds-live-composer/modules/tp-comments-form/module.php on line 1023 Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/7/3/d/vrijetijdszaken.nl/httpd.www/wp-content/plugins/ds-live-composer/modules/tp-comments-form/module.php on line 1024

Related Articles